Zandstorm Creatief Atelier - Logo
Zandstorm Creatief Atelier - Logo

Kennisbank artikel: Glas snijden - Deel 1 (HotPot)

Het moeilijkste aan het ganse HotPot gebeuren is niet de fusing op zich maar het glassnijden. Nochtans is het iets dat redelijk simpel is als je eenmaal weet met welk soort materiaal je werkt en hoe je het moet manipuleren.

Glas heeft altijd iets gevaarlijk over zich gehad: de splinters, scherpe randen, enz. De beginnende HotPot gebruiker zonder glassnij ervaring wordt dan ook direct geconfronteerd met dit thema: hoe snij ik in godsnaam die glasplaat, hoe werkt die snijcutter, en hoe moet ik dat glas breken
Niet simpel als je van toeten noch blazen weet: wie het geprobeerd heeft op het gevoel weet dat na verloop van tijd je tafel een groot stort van glasstukjes/splinters is in alle vormen en maten, behalve dan de vorm die je voor oog had.

De mensen die de HotPot op de markt gebracht hebben, hebben in een PDF file een goed overzich gegeven hoe je de diverse gereedschappen het best kunt gebruiken. (zie: Hoe glas snijden?.
Uit ervaring weten we dat in het heetst van de strijd handleidingen niet gelezen worden, want is dat niet iets voor watjes?. Desalnietemin, is het een uiterst interessant document en gaan we het hier kort samenvatten aangevuld met de nodige commentaren en filmpjes van het internet.

Wat is in feite onmisbaar
1.Zoek een plek uit waar je ongestoord glas kan snijden, liefst op een harde ondergrond. Wij gebruiken bijvoorbeeld een grote houten Ikea Snijplank.
2. Doe het ook niet boven een tapijt want gegarandeerd dat tijdens je eerste pogingen de glassplinters alle kanten uitvliegen, dus ook in je tapijt en dat is dan weer lastig om te stofzuigen....
3. Zorg voor een veiligheidbril (of iets dergelijk)
4. Handschoenen (zoals van die bulk stoffenwerkhandschoenen) zijn altijd practisch. Het vermijd dat onhandigen (ik spreek nu voor mezelf) hun vingers snijden aan scherpe kanten - vooral dan tijdens de fase van het glasbreken.


De HotPot glassnijder
De HotPot snijder is een van het moderne type: penformaat met aan de ene kant een wieltje en aan de andere kant een metalen bolletje.
Zet de glassnijder op het randje van het glas, in een hoek van ongeveer 70 graden. Oefen daarbij een lichte druk uit op de glassnijder en snijd van boven naar onder, tot het einde van het glas. Als je vlot snijdt, hoor je een licht krassend geluid, dat is het teken dat je goed snijdt. Hoe langzamer je snijdt, hoe minder dat geluid te horen is. Dat betekent echter niet dat je niet goed hebt gesneden dus ga niet onnodig hard op de glassnijder drukken. (Je kunt ook van beneden naar boven snijden, dat maakt niet uit). Indien je bv. lijnen op het glas hebt getekend dewelke je moet snijden, dan is het handiger om van beneden naar boven te snijden, omdat je dan precies ziet waar het wieltje het glas raakt.

Als je eenmaal hebt gesneden, ga dan niet nogmaals over dezelfde lijn. Als het ook maar enigszins zichtbaar is waar je hebt gesneden, is het glas daadwerkelijk ingekrast en dus geschikt om te breken. Als je nogmaals met je glassnijder over dezelfde lijn gaat, verslijt de snijder in snel tempo en het voegt waarschijnlijk niets toe aan de kwaliteit van je snijlijn.

Uit ervaring met het HotPot glas hebben we gemerkt dat de grote glasplaten veel harder en moeilijker te snijden zijn dan bv. de Dischroic plaatjes. Laat je dus zeker niet ontmoedigen wanneer je zou beginnen met de grote platen te snijden en dit niet het directe resultaat zou opleveren. Keep on trying! Het zit hem allemaal in de juiste kneepjes en de nodige ervaring.

Rechte stroken snijden
Om rechte stroken te kunnen snijden is een snijhaak een handig hulpmiddel. Plaats de snijhaak aan de onderkant tegen een recht stuk glas, en houd met je linkerhand de snijhaak én het glas goed vast.
Met je rechterhand snijd je het glas van boven naar onder (!) en gebruik je de snijhaak als geleider. (linkshandige mensen kunnen het precies andersom doen natuurlijk)

Glas snijden (c)HotPot

Uit persoonlijke ervaring gebruik ik liefst een dun liniaal - stijl geodriehoek- of een stuk karton om langs te snijden. De HotPot snijhaak is nogal redelijk dik wat het niet makkelijk maakt om een goed beeld te krijgen van het gebied waarin je snijdt.


Het glas breken met je handen
Als je goed hebt gesneden is het breken ook vrij gemakkelijk. Bij een wat groter glasplaatje neem je het plaatje in beide handen, zet je vingers en duimen onderaan het glas, met de snijlijn precies tussen je duimen. Oefen nu een neerwaartse kracht uit met je duimen en wijsvinger, met beide handen tegelijk. Het glas zal in 2 delen breken.
Wie onzeker is, raad ik het best aan om handschoenen te dragen tijdens het breken.

Glas breken (c)HotPot


Glas breken met de HotPot breektang
Wat als het niet lukt Natuurlijk bestaat de kans dat je niet goed hebt gesneden, of niet tot onderaan hebt doorgesneden, en
dat is wel een voorwaarde. In dat geval moet je een nieuw stuk snijden of de snijlijn verder doorzetten.
Een andere mogelijkheid is dat je een harde glassoort hebt en/of je niet over genoeg kracht in je vingers beschikt. Dit is heel gemakkelijk op te lossen met de breektang uit het HotPot-assortiment. (opgelet: dit type tang zit niet in alle pakketten en is op de Belgische markt soms vervangen door een ander model van breektang)

Glas breken (c)HotPot

Deze tang simuleert de eerder beschreven breek-methode. Zet de breektang met het witte pijltje op de rand van het glasplaatje, met het pijltje precies in het verlangde van de snijlijn. Bij de onderste helft van deze tang zit een klein bobbeltje, wat dan precies aan de onderkant op de snijlijn terechtkomt. Door nu de tang in te knijpen zal het glas precies op de snijlijn breken. Uiterst handig dus!


Glas breken in kleine stukjes
Als je hele kleine stukjes glas moet breken, lukt dat niet met je handen of de breektang. In dat geval gebruik je een breek/gruistangetje uit het HotPot-assortiment. Dit tangetje heeft een platte en een bolle kant. Zet de tang met de platte kant naar boven gericht op het glas, dwars tegen de snijlijn aan. Houd het grotere stuk glas goed vast en breek met een neerwaartse beweging het stukje af.

Glas breken (c)HotPot


Bonus video's
In sommige van de video's wordt olie of white spirit gebruikt. Hou ermee rekening dat deze olie je glas kan bevuilen en dus plekken kan achterlaten in het gebakken glas. Af te raden dus...

Glass Cutting 101
Breaking glass by hand
Breaking glass by using a table


Andere kennisbank artikels met betrekking tot het onderwerp 'Glasfusing'