Zandstorm Creatief Atelier - Logo
Zandstorm Creatief Atelier - Logo

Kennisbank artikel: (Mis)baksels om van te leren - Deel 1 (HotPot)

In dit eerste deel van deze reeks gaan we aan de hand van 'misbaksels' uitleggen waarop je moet letten als je voor de eerste keert gaat glasfusen met behulp van de HotPot.

Alle begin is moeilijk en het werken met de HotPot is daar geen uitzondering op. Temeer omdat een toestel als de HotPot voor velen een lagedrempelinstap betekent in de wereld van glassfusing en we dus heel wat beginners onder de gebruikers mogen rekenen.

Overenthousiast als we waren hebben wij direct een aantal testjes gedaan en daar zaten door onze haast-en-spoed-is-zelden-goed heel wat misbaksels tussen.
Jammer langs de ene kant, maar heel interessant om aan de hand van wat het resultaat is geworden uit te leggen aan anderen wat ze moeten vermijden. Een idee voor een nieuwe rubriek was geboren!


Bedoeling van deze reeks
De bedoeling in deze reeks is om aan de hand van elk misgebakken stuk een soort van feedback te geven; wie dus verwacht dat alles mooi per onderwerp gesorteerd zal staan zullen we moeten teleurstellen. Experts zullen het misschien niet altijd eens zijn met onze uitleg en dat is een aanvaardbaar recht; de bedoeling is de bevindingen van onze misbaksel te beschrijven en uit te leggen hoe je deze situatie kan vermijden.


Teststuk 1
De bedoeling
De bedoeling van dit teststuk was na te gaan hoe makkelijk het is om een glazen stuk aan een ketting te hangen.
Een gat boren was uitgesloten, een bailback bevestigen was een optie, zelf een doorgang maken .. uit te proberen.
In de diverse literatuur maakt men zulke doorgang door een vuurvast koordje tussen 2 glaslagen te leggen. Vuurvaste koordjes hadden we niet voorradig dus waarom niet een dun reepje van onze fiber matjes knippen en dat plaatsen tussen 2 lagen ...

Opstelling:
1. onderlaag: zwart glasplaatje
2. een strookje fibermat van 2 mm dikte
3. middenlaag: een laagje zwart glas
4. bovenlaag: 2x millefiori

Resultaten

Hotpot: leren van foutgebakken stukken
Hotpot: leren van foutgebakken stukken

Wat is er fout gegaan?
- het strookje fiberpapier om een opening te creeren was een beetje te plat van dikte. De opening is dan ook zo goed als ingezakt. Laat je wel niet vangen aan de witte vlekken, dit zijn resten van het fibermateriaal en dient nog verwijderd te worden.
- Een veel zwaardere fout is het feit dat we het onderwerp te dicht tegen de rand van het keramisch papier gelegd hebben. In de tweede foto kan je nl. goed zien dat de hoeken van het vierkant Thin Fire Paper zijn gaan krullen en tegen het glas zijn gaan kleven. Als dat gebeurt aan de onderkant is dat niet erg, maar wanneer het gebeurt aan de bovenkant dan geeft dit afdrukken die je niet meer kan verwijderen.

Te onthouden:
zorg ervoor dat je werkstuk steeds mooi in het midden ligt van het thin fire paper en zorg dat er genoeg ruimte overblijft tussen stuk en rand van het papier.


Teststuk 2a
Opstelling:
1. onderlaag: clear glass
2. koordje van 3 mm fiber om een opening voor een ketting te simuleren
3. middenlaag: dichroic glass met goudmotief – de goudlaag naar boven gericht
4. daarboven: 1 millefiori

Resultaten

Hotpot: leren van foutgebakken stukken
Hotpot: leren van foutgebakken stukken

Bevindingen:
- millefioris zakken steeds naar onder. Je kan hier heel duidelijk zien dat ze door de goudkleurige laag naar het midden zijn gezakt. Opgeslokt als het ware.
- De coating van het dichroic glass komt als het ware naar boven drijven alwaar een zekere oppervlaktespanning onstaat die de boel doet vervormen.
- Het dikkere gat van 3 mm lijkt onverzorgd maar is wel dik genoeg om een eventueel koordje door te trekken (na uiteraard eerst het gat uitgekuist te hebben)


Test 2b
De bedoeling
Deze opstelling is gelijkaardig aan vorige opstelling, enkel het koordgaatje ontbreekt.

Opstelling
1. onderlaag: zwart glas
2. middenlaag: driehoek geel glas met daarnaast driehoek dichroic glas met gouden stippen (stippenlaag naar boven gekeerd)
3. bovenlaag: op elke driehoek 1x millefiori

Resultaten

Hotpot: leren van foutgebakken stukken

Bevindingen
Wat opvalt is dat ook hier de dichroic laag naar boven gekomen is maar het stoort helemaal niet in dit ontwerp.
Merk ook weer op dat de millefiori als het ware door de laag gesmolten is.
Ik ben geen glasexpert maar ik vermoed dat doordat de millefiori zakt door de dichroic laag er energie verloren gaat zodat de millefiori minder hard smelt en zijn vorm van bloemetje blijft behouden. Je kan dit heel goed zien op de rode millefiori die mooi uitgelopen is (Zie later ook in de voorbeelden van glassnuggets).