Zandstorm Creatief Atelier - Logo
Zandstorm Creatief Atelier - Logo

Kennisbank artikel: Welke gereedschappen heb je nodig voor zilverklei

Wat heb je zoal nodig om aan de slag te kunnen gaan met Art Clay Silver?
Laten we voor de gemakkelijkheid de inhoud van onze Zandstorm werkbakjes eens op de tafel kieperen en alles trachten zo goed mogelijk te beschrijven.

1. Art Clay Silver
Art Clay Silver is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden, maar meestal worden de zakjes van 7 gram, 10 gram of 20 gram tijdens een workshop gebruikt.

Art Clay Silver 650 en Art Clay Silver zilverspuitje

Het type van Art Clay Silver is over het algemeen Art Clay Silver 650. 10 gram is voldoende om een degelijke hanger of ring te vervaardigen.

2. Plasticine
Plasticine wordt meestal gebruikt om eerst een beetje mee te experimenteren. Het is een materiaal dat erg hard lijkt op echte zilverklei, maar stukken goedkoper. Door eerst je ontwerp uit te proberen in plasticine, vermijd je het risico op uitdroging van de zilverklei of de confrontatie met een stuk dat er toch enigszins anders uitziet dan in je initiële gedachten.

3. Plastic matje
Om op te werken gebruik je het best een glad, effen oppervlak: je wilt immers niet dat er ongewenste texturen komen in je werkstuk, of dat de klei blijft kleven aan het oppervlak.

Art Clay Silver: ringstok, latjes, rollertje, gummiblok, werkblad, snijmesje

Bij Art Clay kan je speciale zwarte plastic matjes kopen die een perfecte coating hebben.

4. Twee plastic latjes
Deze latjes gebruik je om je werkstuk een egale dikte te geven. Klei wordt tussen beide latjes gelegd en met een rol platgedrukt tot de hoogte van de latjes. Het is niet verplicht om zulke latjes te kopen, je kunt het gemakkelijk met karton, of speelkaarten simuleren. Het enige wat belangrijk is, is dat beide latjes even dik zijn.

5. Plastic rolbuisje
Dit buisje wordt gebruikt om de klei plat te rollen (zie ook hierboven). Eender welk alternatief, glad buisje is natuurlijk ook goed.
Indien je toch buisjes gaat kopen, raden we je er aan om er doorzichtige te nemen. Dit is handig omdat je dan steeds je stuk dat onderaan ligt in het oog kan houden.

6. Ringmaatjes
Ringmaatjes zijn nodig als je een ring wenst te maken. Eerst meet je de maat van je vinger waarbij je dan 3 maten extra rekent om het krimpen tijdens het afbakken te compenseren (zie ook uitleg over krimpen verderop).

Art Clay Silver: ringmaatjes, schilderstape, zwavellever, zilverpasta

Ringmaatjes kan je kopen in plastic of in metaal.


7. Post-It Notes
Handig voor het aftekenen van je ringmaat. Je kleeft eerst een Post-It op je ringstok, schuift dan de ringmaat (+3) over de ringstok en tekent vervolgens af op de Post-It waar je de ring gaat beginnen maken.

8. Ringstokken
Ringstokken koop je meestal per paar. Niet dat je er nu 2 identieke koopt, maar gewoon omdat ze beiden het spectrum van kleine ringmaat tot grote ringmaat overspannen.

Art Clay Silver: werkdoos met ringstokken, borstel, vijltjes, pincet, schuurpapier

Op deze ringstok ga je met zilverklei je ring maken.


9. Vochtige doekjes
Handig om je plastic matje, latjes of ander gereedschap opnieuw proper mee te maken.

10. Water
Om je klei mee te bevochtigen.

11. Penseel
Wordt gebruikt om uitgedroogde plaatsen opnieuw te bevochtigen of om zilverpasta aan te brengen.

12. Cutter
Een cutter mesje is praktisch om stukjes mee af te snijden, textuur aan te brengen.
Een alternatief vormen de flinterdunne snijplaatjes (zie 13)

13. Snijplaatje
Een flinterdun ellipsvormig metalen plaatje dat gebruikt wordt om je klei in stukjes te snijden, de gewenste vorm te geven (vb. rechte rand), of om overtollig klei weg te snijden.

14. Zilverpasta
Zilverpasta heeft voornamelijk een soort van lijmfunctie. Je kunt het gebruiken om stukken opnieuw aan elkaar te zetten, haakjes/oogjes aan stukken te bevestigen, barstjes te corrigeren, enz. Hoewel je het kant-en-klaar kan kopen in kleine potjes, kan je desnoods ook je eigen zilverpasta maken door recuperatie van ongebruikte (onafgebakken) restjes, deze fijn te malen en te mengen met water.

15. Pincet
Een pincet is superhandig om kleine voorwerpjes zoals bvb zirkoniumsteentjes aan te brengen in je werkstuk.

Art Clay Silver: pincet, potlood, vijltjes, polijstborstel, cutter, vijltje, polijststift, schuurpapier16. Halfronde vijl
Vooraleer je je juweel kan afbakken is het raadzaam om de laatste oneffenheden weg te werken. Gebruik de platte kant van de vijl voor vlakke oppervlakken en de ronde kant voor niet-vlakke gedeelten zoals bvb de binnenkant van een ring.

17. Schuurdoekjes
Schuurdoekjes bestaan in drie graden van fijnheid. Begin steeds met het minst fijne doekje om af te sluiten met het fijnste.

18. Polijststift
Te gebruiken om na het bakken specifieke plaatsen nauwkeurig te polijsten en een diepe glans te geven.

19. Polijstborstels
Na het bakken krijg je een soort van aanslag op je werkstuk. Gebruik het polijstborsteltje om dit te verwijderen en je stuk de nodige glans te bezorgen.
Bij Zandstorm gebruiken we een kleine polijstborstel en een langere polijstborstel.

20. Rubberblok
Het rubberen blok vormt een efficiënt en ergonomisch werkvlak om je stuk op te maken.

21. Haardroger
Je zilverklei stuk dient droog te zijn alvorens je het definitief kan afbakken in de speciale oven. Laat je het drogen zonder haardroger, dan wordt er aangeraden een droogtijd van 24 uur in acht te nemen. Gebruik je een haardroger, laat het dan zeker 30 minuten drogen onder een constant warme luchtstroom.

Art Clay Silver: droogbak

Bij Zandstorm hebben we een bak gemaakt waarin je gemakkelijk een haardroger in kan fixeren. Dit biedt het voordeel dat je een continue luchtstroom krijgt.
In het verleden lieten we de cursisten zelf hun stukken drogen met individuele haardrogers maar vermits kletsende vrouwen en concentratie niet samengaan kregen we dikwijls gebarsten stukken.


22. Oven
Om de stukken in af te bakken heb je een speciale oven nodig die een temperatuur van 650 graden Celsius kan halen. Beslis je om ook zelf een oven te kopen, koop dan een multifunctionele oven met een controller die meerdere programmas toelaat en die je trapsgewijs kan programmeren, en één die gemakkelijk 1000 graden aankan.

Art Clay Silver: afbakoven Paragon SC2

De topper onder de ovens is natuurlijk de Paragon SC2 oven. Deze blauwe krachtpatser wordt door ons gebruikt tijdens de workshops en is werkelijk polyvalent: afbakken van Art Clay Silver (of andere metaalkleien), annealen van kralen (beads), emailleren, glas fusing. Mocht je interesse hebben: hij staat te koop tegen een onklopbare prijs in onze zandstorm webshop


Enkele courante extra's

1. Zilvergruis
2. Zilverbolletjes
3. Emailleerpoeder
4. Resin


5. Zwavellever
Diegenen die nu denken dat we zilver met vlees gaan combineren moet ik teleurstellen. Zwavellever is een goedje dat stinkt naar rotte eieren ("Wie heeft hier een wind gelaten") en dat gebruikt wordt om juwelen te zwarten. Enkele druppels zwavellever worden opgelost in warm water waarin dan je (afgebakken) zilveren stuk wordt gedompeld. Naargelang hoe lang je het stuk in de vloeistof laat, zal het stuk zwarter worden.

6. Zirkonia en andere synthetische steentjes
Deze steentjes worden gebruikt als surrogaat voor echte natuurlijke stenen zoals diamant, enz.

Art Clay Silver: diverse zirconia en andere steentjes

Echte stenen hebben de eigenschap dat ze barsten of verkleuren in de oven.


7. Textuurmatten en andere vormen om afdrukken aan te brengen op je werkstuk.

8. Zilverspuitjes
Een zilverspuitje is een zeer veelzijdig hulpmiddel/materiaal om bvb versieringen aan te brengen. Maar los van het feit dat het gebruikt wordt om te decoreren kan het ook zelfstandig aangewend worden om bvb een ganse ring te spuiten, oorbellen te spuiten, enz.
Zilverspuitjes die al opengemaakt werden voor gebruik, bewaar je het best ondergedompeld in een potje met gedemineraliseerd water.

9. Speciale modelleerstiften/mesjes