Zandstorm Creatief Atelier - Logo
Zandstorm Creatief Atelier - Logo

Kennisbank artikel: Wat is Art Clay Silver

Art Clay Silver behoort tot de categorie van wat we een zilverklei noemen. In vochtige vorm kan het behandeld worden als gewone klei, het enige verschil is dat deze klei samengesteld is uit zuiver zilverpoeder, een niet-toxisch organisch bindmiddel en water.

Hoe Art Clay Silver bewerken?
Vochtige fase
Tijdens zijn vochtige fase kan je zilverklei eenvoudig modelleren naar eigen fantasie (vorm, textuur, enz.)

Drogen
Net zoals bij gewone klei laat je vervolgens je werkstuk opdrogen totdat het hard wordt.
Dit proces wordt over het algemeen bespoedigd door gebruik te maken van een haardroger.
Eenmaal kurkdroog ziet het stuk eruit alsof het in gips gemaakt werd. Vanaf dan kan je het bewerken met een vijl en schuurpapier. Let wel op: het is net als gips een breekbaar stuk geworden.

Verschillende verwerkstadia van Art Clay Silver

Afbakken
De laatste stap in het realisatieproces is het afbakken in een oven (of eventueel met een gastoorts) bij een temperatuur rond de 650 graden. Tijdens dit proces verbrandt het bindmiddel, verdampt het water en versmelten de zilverdeeltjes. Het uiteindelijke resultaat is een stuk dat bestaat uit 99,9% puur zilver.
Chemisch proces tijdens afbakken van Art Clay Silver


Zilverklei biedt ongekende mogelijkheden.
Je hoeft niet langer een opleiding van edelsmid gevolgd te hebben om zilveren juwelen te kunnen maken. Met Art Clay Silver kan je quasi ongelimiteerd je eigen fantasie uitwerken in een hanger, ring of ander bling-bling stuk. Op een tijdspanne van enkele uren ga je van ontwerp naar draagbaar juweel. Zonder reclame te maken voor eigen winkel, is het echter wel raadzaam om eerst een cursus te volgen bij een gecertifieerde instructeur om de handelingen en specifieke technieken onder de knie te krijgen.

Ook voor edelsmeden, keramisten en glaskunstenaars blijft zilverklei een dankbaar materiaal met enorme mogelijkheden. Zilver en goud kunnen perfect gecombineerd worden en biedt het voordeel van gemakkelijk te verwerken, keramisten kunnen keramiek en zilverklei combineren dankzij oa. de Raku techniek. Kortom, fusion van traditionele materialen met zilverklei kan leiden tot zeer originele en mooie creaties.

Diversiteit van Art Clay Silver


Hieronder een klein overzichtje van veel gebruikte technieken en materialen met aanduiding van moeilijkheidsgraad:
Maken van een hanger: *
Maken van een ring: **
Gebruik van zilverpasta: *
Gebruik van zilverspuitje: *
Gebruik van emailpoeder: **
Gebruik van resin: **
Maken van bezels: **